Kogelstoten


Alle activiteiten zijn geprobeerd om zo helder mogelijk te verwoorden. Deze activiteiten zijn gratis te gebruiken. Mocht je toch liever een uitleg hebben met tekening en materiaalbeschrijving, klik dan hier op de link. Voor slechts € 1,50, krijg je alle activiteiten uit onderstaande lijst als PDF, met beschrijving, foto / tekening en materiaallijst.

Liever alle oefeningen direct in 1 PDF-pakket (met foto/tekening, materiaallijst en beschrijving) in plaats van 16 aparte documenten per leeftijdscategorie?

Klik dan hier voor meer informatie.

Balstoten

De atleet staat in schredestand. Met 2 handen pakt hij de medicinebal vast dit naast zijn voeten ligt. Hij pakt de bal vast en gaat in 1 vloeiende lijn over in een stootbeweging met 1 hand. De andere arm ondersteund de bal aan gezichtszijde. Het accent komt te liggen op het lang achter blijven van zijn stootarm. Hang een koord op een hoogte waarover men moet stoten.
Uitbouw:
geef de bal aan op heuphoogte.
Leg de bal op een verhoging vanwaar men moet pakken.

Explosief zijn

Na een korte herhaling van hoe vast te pakken en te staan, wordt er nu de aandacht gelegd op het explosief zijn.
Als je klaar staat in de standstoot houding, draai als rechtshandige heel snel vanaf je rechtervoet, je rechterheup naar de stootrichting toe. Zonder te stoppen duw je daarna de kogel zover mogelijk de bak in. Het belangrijkste blijft toch om vanaf je rechtervoet je heup weg te duwen.
Je linkerarm zwaait in een hoek van ongeveer 40 graden omhoog tegelijkertijd met je rechterheup mee. Dit zorgt dat je nog verder kunt komen.

Schuif en stoot

(voor een rechtshandige werper)

Schuiven

Vanuit een zijwaartse spreidstand telkens met je hak van je rechtervoet je linkerteen wegschuiven. Je gewicht blijft op je  rechterbeen. Probeer een zo lang mogelijke veeg in het zand te maken.


Vasthouden
Net zoals bij de vorige oefening, maar nu worden de handen door een ander vastgehouden.


Schuif met stoot
Hetzelfde als bij het schuiven, maar nu heb je een kogel in je hand en bij je nek. Aan het eind van de schuif, stoot je de kogel weg.

Aanglijden

Je staat met je rug naar de kogelbak toe, waarbij je op je rechtervoet staat. Je linkervoet is achter je in het midden van de kogelring. Je  duwt met je rechterhak je linkervoet weg naar achteren. Als je linkervoet ook staat (bij de stootbalk) dan draai je met je rechtervoet jezelf om en stoot je de kogel schuin omhoog weg.
Na een paar keer oefenen, worden er lijnen op iedere meter in de bak getekend. De trainer kijkt hoever de kogel is, houdt zich aan de wedstrijdregels bij kogelstoten,maar hij geeft ook feedback op de stoot.
(Is er ondersteuning van de vrije arm? Is er een heupinzet die vooraf gaat aan de ondersteuning? Is de afstoothoek wel goed?)

Ballontreffen

In de kogelbak liggen allemaal ballonnen en bij de kogelbak hangt een touwtje op een hoogte. Over het touwtje moet worden gestoten en de hoogte is dusdanig dat er onder een hoek van 45 graden wordt gestoten.
Het doel is om met gebruik van de aanglijtechniek de kogel over het touwtje op een van de ballonnen te laten landen. Lukt dit, dan krijg je een punt.


Alternatieven
In plaats van ballonnen kunnen er ook dozen, plastic bekers, e.d. gebruikt worden